Novosti

03.11.2020

Volvo Cars započeo sa proizvodnjom potpuno električnog vozila XC40 Recharge

XC40 Recharge je prvo od brojnih potpuno električnih vozila Volvo, a današnji početak proizvodnje predstavlja važan korak na putu ostvarenja cilja Volvo Cars da do 2025. godine smanji otisak CO2 po vozilu za 40 odsto. Iste godine se očekuje i da će obim zastupljenosti potpuno električnih automobila iznositi 50 odsto svetske prodaje, dok će ostatak zastupati hibridi.

 

Potražnja za vozilima XC40 Recharge je velika, i mada je sakupljanje porudžbina još u toku, svaki automobil proizveden u ovoj kalendarskoj godini, već je prodat. Prvi automobili bi trebalo da budu dostavljeni kupcima u Evropi krajem ovog meseca.
 
Početak proizvodnje automobila po porudžbini je usledio nakon perioda priprema u kojima je fabrika u Gentu proizvela ograničen broj predproizvodnih automobila. Cilj tog postupka, tj. postupka koji je uobičajen za svaki novi model, jeste optimizacija postupka proizvodnje uz obezbeđivanje vrhunskog kvaliteta svakog proizvedenog automobila. Osoblje u proizvodnji, koje je bitno u tom postupku, takođe je prošlo usavršavanje iz oblasti bezbedne izrade električnih automobila.
 
„Danas je važna prilika za Volvo Cars, kao i za sve zaposlene u Gentu“, rekao je Javier Varela, vođa globalnih industrijskih operacija i kvaliteta. „Budući da i dalje elektrifikujemo svoju liniju, fabrika u Gentu je pravi saputnik naše globalne proizvodne mreže.“
 
Kao potpuno električna verzija najprodavanijeg XC40 SUV, prvog vozila Volvo koje je osvojilo prestižnu nagradu evropski automobil godine, XC40 Recharge je zasnovan na kompaktnoj modularnoj arhitekturi (engl. Compact Modular Architecture, CMA), naprednoj platformi za vozila u čijem oblikovanju je učestvovalo i preduzeće Geely Group.
 
Sa pogonom na sva četiri točka, XC40 Recharge sa jednim punjenjem omogućava predviđen domet više od 400 km i izlaznu snagu od 408 konjskih snaga. Zahvaljujući sistemu brzog punjenja, baterija se može napuniti do 80 odsto svog kapaciteta u roku od približno 40 minuta.
 
Novi sistem infozabave, koji pokreće Android, korisnicima pruža personalizaciju bez premca, a i unapređen nivo intuitivnosti i ugrađene Googlove tehnologije i usluge, kao što su usluga Google Assistant, Google Maps i Google Play. XC40 Recharge takođe prima i veća ažuriranja programske opreme i operacionog sistema bežično.
 
Inženjeri bezbednosti kompanije Volvo Cars, na osnovu izvrsnih bezbednosnih standarda originalnog modela XC40, u potpunosti su renovirali i ojačali frontalnu strukturu vozila da bi tako nadoknadili odsustvo motora, ispunili visoke bezbednosne zahteve kompanije Volvo i pomogli u pružanju bezbednosti na koju su korisnici navikli u svakom drugom vozilu Volvo.
 
Baterija je zaštićena bezbednosnom rešetkom koja je ugrađena na sredini karoserije automobila. Njeno postavljanje na dnu automobila takođe spušta i težište automobila, što obezbeđuje bolju zaštitu od prevrtanja.
 
Inovativni pristup svestranoj funkcionalnosti u unutrašnjosti vozila vozačima obezbeđuje puno prostora za čuvanje, na primer u vratima i prtljažniku. Budući da nema motor s unutrašnjim sagorevanjem, automobil vozačima pruža i više prostora za čuvanje preko takozvanog „prednjeg prtljažnika“ ispod haube.
 

Obaveštenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se