Novosti

06.09.2021

Volvo Cars se fokusira na domet i brzo punjenje za sledeću generaciju potpuno električnih automobila

Volvo Cars brzo postaje kompanija sa potpuno električnim automobilima koja usvaja razvoj i proizvodnju baterijskih tehnologija sa ciljem da prilagodi svoje buduće baterije potrebama svojih korisnika: veći domet i brže vreme punjenja.

To će postići unapređenjem tehnologije litijum-jonskih baterija u svojoj nastupajućoj drugoj generaciji električnih automobila, počevši od čistog električnog naslednika svog vodećeg modela XC90.
 
Sredinom decenije, kad bude predstavio svoju treću generaciju električnih automobila, počevši od naslednika svog najprodavanijeg SUV-a srednje veličine XC60, Volvo Cars planira dodatno da unapredi ponudu i integrira bateriju u pod automobila, koristeći ćelijsku strukturu za ukupnu čvrstoću vozila i unapređenje efikasnosti.
 
U skoroj budućnosti, Volvo Cars planira saradnju sa vodećom švedskom kompanijom za baterije Northvolt da bi dodatno povećao gustoću energije u svojim baterijskim ćelijama i do 50 odsto u odnosu na ono što je danas na tržištu. Kasnije u ovoj deceniji, Volvo Cars takođe nastoji da prevaziđe prekretnicu od 1000 Wh/l gustoće energije, kako bi postigao 1000 km stvarnog dometa vožnje.
 
Očekuje se da će se trenutno vreme punjenja do sredine decenije skoro prepoloviti, zahvaljujući boljoj tehnologiji baterija, kao i stalnim unapređenjima softvera i tehnologije brzog punjenja.
 
"Želimo kontinuirano povećavanje korisničke prednosti vožnje potpuno električnog automobila Volvo", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Pojednostavljivanjem dizajna i integracije naših baterijskih ćelija možemo da smanjimo masu i povećamo prostor, omogućavajući znatna poboljšanja u kapacitetu baterija, dometu i vremenu punjenja."
 
Kako se Volvo Cars kreće prema tome da postane potpuno električna kompanija za automobile, tako se paralelno povećava i važnost održivosti. Dok kompanija tokom sledeće decenije bude povećavala energiju baterije u svojim automobilima, ujedno će raditi na kontinuiranom smanjenju svog karbonskog otiska.  
 
Kad su u pitanju baterijske ćelije iz planirane saradnje kompanije Volvo Cars sa kompanijom Northvolt, tu se zalažu za proizvodnju s korišćenjem 100 % obnovljive energije, a zalaganja za to u saradnji sa ostalim snabdevačima se predviđaju do 2025. godine.
 
Volvo Cars ima jasnu strategiju za nastavak smanjivanja karbonskog otiska baterija boljom upotrebom dragocenog materijala koji sadrže. Gde god to bude moguće, namerava da obnovi ili ponovno upotrebi baterije, a takođe istražuje potencijalnu primenu drugog životnoga veka, kao što je skladištenje energije.
 
Gde god to bude moguće, baterije kojima je istekao životni vek recikliraće se kod ovlašćenih pogona za reciklažu koji mogu ponuditi recikliranje kritičnih materijala u zatvorenom krugu za upotrebu u budućim baterijama. Planirano partnerstvo grupe Volvo Car sa Northvoltom takođe otvara mogućnost korišćenja njihovih ustaljenih postupaka recikliranja.
 
Volvo Cars takođe će nastaviti sa fokusom na odgovornu nabavku baterija, uključujući i šire korišćenje blockchain tehnologije. Uskom saradnjom sa svojim partnerima i snabdevačima, Volvo Cars će još više ojačati svoje odgovorno nabavljanje.
 
Već sa naslednikom XC90, kompanija će ponuditi dvosmerno punjenje, koje će korisnicima omogućiti rasterećivanje prekomerne električne energije, prenosom iz automobilske baterije u električnu mrežu. To znači da vozači električnih vozila Volvo mogu pružiti snabdevanje energijom mreži kad su cene i emisije CO2 povezane sa proizvodnjom električne energije na svom dnevnom vrhuncu, odnosno puniti svoj automobil kad su u padu.
 
"Svojim kupcima želimo da ponudimo održive, potpuno električne automobile koji će njihov život učiniti lakšim i prijatnijim", rekao je Henrik Green, glavni tehnološki direktor. "Zahvaljujući pametnim inovacijama i saradnji sa ključnim partnerima, kupcima možemo pružiti ono što žele - veći domet, brže punjenje i niže troškove - i dodatno podstaknuti široko prihvatanje električne mobilnosti."
 
Plan elektrifikacije kompanije Volvo Cars je jasno usmeren na vertikalnu integraciju, uključujući sopstveni dizajn, razvoj i proizvodnju baterija, e-motora i relevantnog softvera u saradnji sa strateškim partnerima. Cilj je da se postigne što veća sinergija i efikasnost kroz čitav lanac snabdevanja baterijama.
 
Ranije ovog meseca, Volvo Car Group je najavio planiranu saradnju sa Northvoltom u razvoju i proizvodnji održivih baterija. Biće prilagođena za pogon sledeće generacije potpuno električnih automobila Volvo i Polestar i obezbediće buduće snabdevanje održivim baterijama potrebnim za podršku razvoja.
 
Saradnja sa Northvoltom je ključna za ambiciju kompanije Volvo Cars da do 2030. godine postane lider u premium segmentu električnih automobila, kao i segmentu prodaje samo potpuno električnih vozila. Takođe predstavlja važan korak u širenju sopstvenih proizvodnih i razvojnih mogućnosti, zajedno sa partnerstvima sa tehnološkim liderima.
 
 
-------------------------------

Grupa Volvo Car u 2020. godini
U poslovnoj 2020. godini Grupa Volvo Car zabeležila je dobit iz poslovanja u visini od 8,5 BSEK (14,3 BSEK u 2019. godini). Prihodi u tom periodu iznosili su 262,8 BSEK (274,1 BSEK). U celokupnoj 2020. godini globalna prodaja je dostigla 661.713 automobila (705.452), što je pad od 6,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.
 
O Grupi Volvo Car
Kompanija Volvo Cars osnovana je 1927. godine. Danas je to jedan od najpoznatijih i najuglednijih svetskih brendova sa prodajom od 661.713 automobila u 2020. godini u približno 100 zemalja. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holdinga od 2010. godine.
 
Od decembra 2020. godine u kompaniji Volvo Cars zaposleno je približno 40.000 (41.500) stalno zaposlenih radnika. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketing i administracija većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni kapaciteti kompanije smešteni su u Göteborgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakouu (Kina) te delovi karoserije u Olofströmu (Švedska).
 
U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi da pruži slobodu kretanja na lični, održiv i bezbedan način. To poslanstvo se ogleda u mnogim poslovnim ambicijama: na primer, zalagaće se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svetske prodaje zastupaju potpuno električna vozila te da se pet miliona prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars takođe se zalaže za trajno smanjenje svog karbonskog otiska, sa ambicijom da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.
 

Obaveštenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se