Novosti

08.04.2020

Prelazak sa drumskog na železnički teretni saobraćaj smanjuje vrednosti emisija u logističkoj mreži kompanije Volvo Cars

Kompanija Volvo Cars je znatno smanjila emisije CO2 u oblasti logistike budući da je drumski prevoz od svojih proizvodnih pogona do skladišta novih vozila zamenila železničkim prevozom.

 

Pre svega u Evropi, gde su teretna vozila osnovno sredstvo za prevoz novih vozila u skladišta za distribuciju i trgovačka zastupništva na pojedinačnim tržištima, kompanija nastoji da ostvari svoj cilj smanjenja emisija povećanjem tih prevoza putem železnice.

 

Na primer, zahvaljujući obavljanju železničkih prevoza na relaciji od proizvodnog pogona u belgijskom mestu Gent pa do namenskog skladišta vozila u severnoj Italiji, emisije CO2 su smanjene za skoro 75 %. Na drugoj relaciji – od Genta do skladišta u Austriji tim potezom su uspeli skoro da prepolove vrednosti emisija.

 

Obe inicijative su deo klimatskog akcionog plana koji je kompanija Volvo Cars predstavila ove godine. U skladu sa planom, kompanija u periodu od 2018. do 2025. godine želi da smanji svoj karbonski otisak za 40 odsto po vozilu, što zahteva smanjenje emisija od 25 % u oblasti poslovanja, uključujući i logistiku. Plan 2025. je odlučan korak kompanije Volvo Cars na putu da postigne klimatsku neutralnost do 2040. godine.

 

»Kad kažemo da nameravamo znatno da smanjimo emisije u svim oblastima našeg poslovanja, to stvarno i mislimo«, rekao je Javier Varela, viši potpredsednik oblasti proizvodnje i logistike u kompaniji Volvo Cars. »Naša logistička mreža je samo jedan deo te slagalice, pa ipak veoma važan. Reč je o jednom od primera naše obaveze da smanjimo uticaj na okolinu u vidu sprovođenja važnih, konkretnih koraka«.

 

Kompanija Volvo Cars takođe namerava da poveća opseg železničkog prevoza u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Već danas se dva puta nedeljno železnicom prevoze vozila od proizvodnih pogona u Kini do luka u belgijskom mestu Gent. Nova vozila Volvo se drugim železničkim vezama dostavljaju u regionalna skladišta u Kini i Rusiji. 

 

U SAD-u je proizvodni pogon u mestu Charleston, u saveznoj državi Južna Karolina, počeo da koristi dobro uspostavljenu mrežu teretnog železničkog saobraćaja za prevoz novih vozila u skladišta po severnoj Americi. Već sad železnički prevoz na nedeljnom osnovu predstavlja više desetina teretnih vozila manje na putevima, a taj broj će verovatno biti i veći sa početkom proizvodnje nove generacije XC90.

 

Klimatski akcioni plan kompanije Volvo Cars jeste jedan od najvećih širokopoteznih planova u automobilskoj industriji. Obuhvata konkretne mere u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promenama iz 2015. godine, sa ciljem ograničenja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

 

Ciljevi kompanije Volvo Cars do 2040. godine prevazilaze okvire emisija izduvnih gasova sveobuhvatnom elektrifikacijom, jer samo električni pogoni nisu dovoljni da se smanji njen uticaj na okolinu. Zbog toga se kompanija Volvo Cars zalaže za smanjenje emisija karbona na svim nivoima: u proizvodnoj mreži, širem poslovanju, lancu isporuke, kao i recikliranjem i ponovnom upotrebom materijala.

 

Ciljevi elektrifikacije se ogledaju u nedavno lansiranoj, sasvim novoj seriji vozila Recharge. Naziv Recharge obuhvataće sve modele Volvo sa potpuno električnim ili plug-in hibridnim pogonom. Kompanija Volvo Cars serijom Recharge želi dodatno da poveća prodaju svojih elektrifikovanih vozila i na različite načine podstakne vozače plug-in hibrida da u najvećoj mogućoj meri koriste način Pure.

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group u 2019. godini

Tokom finansijske 2019. godine Volvo Car Grupa je postigla profit iz poslovanja od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tokom 2018. godine). Prihod u ovom periodu iznosio je 274,1 BSEK (252,7 BSEK). Tokom cele 2019.. godine globalna prodaja dostigla je rekordnih 705.452 (642.254) automobila, što je povećanje od 9,8 procenata u odnosu na 2018. Rezultati ukazuju na sveobuhvatnu finansijsku i poslovu transformaciju Volvo Cars tokom poslednjih nekoliko godina, uz pozicioniranje kompanije za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

Volvo posluje od 1927. godine. Danas, Volvo Cars je jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih premijum automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu Zhejiang Geely Holding iz Kine od 2010. godine.

 

Tokom 2018. godine, Volvo Cars je u proseku zapošljavao 43.000 (39.500) stalno zaposlenih. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracije nalaze se u najvećem delu u Geteborgu, u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za APAC nalazi se u Šangaju. Glavna postrojenja za proizvodnju vozila kompanije nalaze se u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Dakvinu (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), zajedno sa komponentama šasija koje se proizvode u Olofstromu (Švedska).

 

U skladu sa novim ciljevima kompanije, Volvo Cars ima za cilj da pruži svojim korisnicima Slobodu kretanja na lični, održiv i bezbedan način. Ovi ciljevi se vide u velikom broju poslovnih ambicija: na primer, do sredine ove decenije postavljen je cilj da polovina globalne prodaje predstavlja potpuno električne automobile i da se polovina prihoda generiše iz direktnog poslovanja sa korisnicima. Volvo Cars je takođe posvećen neprekidnoj redukciji karbonskog otiska, uz ambiciju da bude klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obaveštenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se