Novosti

05.01.2021

Pola veka na usluzi Vašoj bezbednosti: ekipa za istraživanje nesreća iz kompanije Volvo Cars slavi 50. godišnjicu

U kompaniji Volvo Cars, ekipa je poznata pod nazivom kućni detektivi. Uprkos tome, mogli bismo ih nazvati i ekipom „CSI“ švedskog proizvođača automobila, ako se malo poigramo sa nazivom slavne televizijske serije.

 

Istraživači mesta nesreća, iz ekipe za istraživanje automobilskih nesreća Volvo koja ove godine slavi 50. godišnjicu, spremni su 24 sata na dan da obezbede da kompanija Volvo Cars uči iz stvarnih nesreća, kao i da neprestano unapređuje svoje automobile.

 

„Naporan rad i istraživanja ekipe za istraživanje nesreća omogućavaju kompaniji Volvo Cars to da tragična saobraćajna nesreća može da dovede do nečeg dobrog: sve bezbednijih automobila“, izjavio je Malin Ekholm, vođa Centra bezbednosti Volvo Cars. „Ekipa detaljno analizira šta se desilo u svakoj fazi nesreće, i daje ključne informacije o tome šta bi moglo da se unapredi kod naših automobila“.

 

Ekipa je aktivna od 1970. godine. Kad god se desi nesreća u okolini Geteborga u Švedskoj, u koju je bilo uključeno vozilo Volvo, bilo noću ili danju, ekipa smesta žuri na mesto dešavanja kad ih obaveste o tome. Kad stignu, počinju sa istragom i što detaljnije dokumentuju redosled dešavanja.

 

To znači da postavljaju pitanja. Koliko je sudar bio jak? Koliko brzo su se uključili aktivni bezbednosni sistemi? Kako su putnici? Ostala pitanja obuhvataju sledeće: Kakvo je bilo vreme? Koliko je bilo sati? U kakvom stanju su bile drumske oznake?

 

Posao se nastavlja u kancelariji: ekipa zatraži javno dostupne policijske izveštaje, stupa u kontakt sa vozačem i pregleda automobil – kad god je to moguće. Ekipa takođe pokušava da shvati kako je vozač doživio nesreću, a to je postupak koji uključuje naučnike Centra bezbednosti Volvo Cars koji proučavaju modele ponašanja.

 

Na kraju ekipa zamoli osobe koje su učestvovale u nesreći da sa njom podele svoje zdravstvene kartone, a to joj omogućava da zabeleži sve nastale povrede. Njih analiziraju stručnjaci za biomehaniku, u saradnji sa fizičarima, da bi razumeli tačne uzroke za nastanak povrede.

 

Svi prikupljeni podaci i znanje su šifrirani i ne sadrže lične podatke. Zaključke tog istraživanja dele sa ekipama za razvoj proizvoda u kompaniji Volvo, koje ih koriste za razvoj i implementaciju novih tehnologija u budućim automobilima. Ekipa otkriva i stvari koje danas nije moguće rešiti – i tako omogućava kompaniji Volvo Cars da očuva svoj položaj na čelu razvoja u oblasti bezbednosti.

 

Svake godine ekipa lično istražuje oko 30 do 50 nesreća, iako se nesreće dešavaju svugde u svetu i ponekad je teško pravovremeno stići na mesto dešavanja. U tim slučajevima, i ako je to moguće, detektivi uz pomoć osoblja kompanije Volvo i hitnih službi koje se nalaze bliže mesta nesreće, uspevaju da opišu nesreće.

 

Osim toga, ekipa koristi i druge izvore informacija, kao što su javne zbirke podataka o nesrećama, koje pronalaze širom sveta, kako bi se uverila u donošenje potrebnih mera.

 

„Ekipa za istraživanje nesreća, naravno, nije jedini izvor istraživačkih podataka za naše stručnjake za bezbednost, ali ima važnu ulogu u pravom tumačenju detalja“, dodaje Malin Ekholm. „Nesreće se i dalje dešavaju, ali danas su posledice puno blaže, a teže povrede ređe nastaju nego nekada.“

 

 

Volvo Car Grupa u 2019. godini

Tokom finansijske 2019. godine, Volvo Car Grupa je zabeležila operativni profit od 14,3 BSEK (14,2 BSEK u 2018). Prihodi u ovom periodu su dostigli 274,1 BSEK (252,7 BSEK). Tokom cele 2019. godine, globalna prodaja je dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je povećanje od 9,8 procenata u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati podvlače sveobuhvatnu transformaciju finansija i operacija kompanije Volvo Cars u poslednje vreme, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

Kompanija Volvo Cars je osnovana 1927. godine. Danas je to jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih premijum automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tokom 2019. godine, Volvo Cars je prosečno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih lica. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracija se uglavnom nalaze u Geteborgu u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za APAC se nalazi u Šangaju. Glavni proizvodni kapaciteti kompanije se nalaze u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Čengdu i Daqingu (Kina) dok se motori proizvode u gradu Ševde (Švedska) i Džangđakou (Kina) dok se komponente šasije proizvode u Olofstromu (Švedska).

 

U skladu sa novim ciljevima kompanije, Volvo Cars teži pružanju slobode kretanja svojim kupcima na personalan, održiv i bezbedan način. Ovaj cilj se prenosi na niz poslovnih ambicija: na primer, do sredine ove decenije cilj je da polovina globalne prodaje bude sastavljena od potpuno električnih vozila i da se uspostavi pet miliona direktnih odnosa sa kupcima. Volvo Cars je takođe posvećena trajnom smanjenju karbonskog otiska, uz ambiciju da bude klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obaveštenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se