Novosti

24.07.2020

Volvo Cars Tech Fund investira u blockchain tehnološku firmu Circulor

Kompanija Volvo Cars je investirala u blockchain tehnološku firmu Circulor, kroz Volvo Cars Tech Fund (tehnološki fond), deo kompanije koji se bavi kapitalnim investicijama.

 

Circulor i Volvo Cars sarađuju poslednjih godina na implementaciji blockchain tehnologije radi unapređenja sledljivosti kobalta koji se koristi u baterijama električnih vozila.

 

Blockchain tehnologija kompanije Circulor se danas koristi u lancu nabavke za Volvo Cars baterije, koji bi trebalo da dostigne 100 procenata sledljivosti kobalta koji se koristi u XC40 Recharge P8, prvom potpuno električnom automobilu. Proizvodnja XC40 Recharge P8 počinje u toku ove godine u Gentu u Belgiji.

 

Investicija kompanije Volvo Cars u Circulor omogućava obema kompanijama da prošire svoj fokus van kobalta, na primer, na sve veću sledljivost liskuna, minerala koji se koristi kao izolacioni materijal u baterijskom pakovanju električnih Volvo automobila.

 

Volvo Cars i Circulor takođe istražuju mogućnost da prošire svoju saradnju na blockchain tehnologiji na ostale oblasti, na primer, kod praćenja i smanjenja CO2 otiska, što će pomoći kompaniji Circulor da potencijalno postave standarde za etičku nabavku u automobilskoj i ostalim industrijama.

 

Investicija kompanije Volvo Cars Tech Fund je deo šireg finansiranja kompanije Circulor, koje uključuje još tri investitora: SYSTEMIQ, Total Carbon Neutrality Ventures i Plug & Play Tech Fund.

 

„Posvećeni smo etičkom lancu nabavke za naše sirovine i naše partnerstvo sa kompanijom Circulor je najbitnije u tom smislu“, navodi Martina Buchhauser, glavni rukovodilac za nabavku u kompaniji Volvo Cars. „Podrškom razvoju kompanije Circulor možemo proširiti upotrebu blockchain tehnologije u našem poslovanju i doprineti održivijem poslovanju.“

 

Volvo Cars je prvi proizvođač automobila koji je implementirao globalnu sledljivost kobalta koji se koristi u baterijama primenom blockchain tehnologije u svom lancu nabavke. Tehnologija koju razvija Circulor se implementira u partnerstvu sa CATL i LG Chem, partnerima preko kojih Volvo Cars nabavlja baterije.

 

CATL i LG Chem su renomirani proizvođači baterija koji dugo i uspešno obezbeđuju litijum-jonske baterije za globalnu automobilsku industriju. Oni ispunjavaju stroge zahteve Volvo Cars u smislu liderstva u tehnologiji, odgovornog lanca nabavke, smanjenja karbonskih emisija i konkurentnih modela troškova.

 

Ugovori između Volvo Cars, CATL i LG Chem pokrivaju nabavku baterija u narednoj deceniji za sledeću generaciju Volvo i Polestar modela, uključujući i XC40 Recharge P8.

 

Volvo Cars Tech Fund je lansiran 2018. godine i bavi se investicijama u start-up visoko potencijalne tehnološke kompanije širom sveta. Fokusira se na investicije u strateške tehnološke trendove koji transformišu automobilsku industriju, kao što su veštačka inteligencija, elektrifikacija, autonomna vožnja i digitalna mobilnost.

 

 

-------------------------------

 

Volvo Car Grupa u 2019. godini

Tokom finansijske 2019. godine, Volvo Car Grupa je zabeležila operativni profit od 14,3 BSEK (14,2 BSEK u 2018). Prihodi u ovom periodu su dostigli 274,1 BSEK (252,7 BSEK). Tokom cele 2019. godine, globalna prodaja je dostigla rekordnih 705.452 (642.253) automobila, što je povećanje od 9,8 procenata u odnosu na 2018. godinu. Ovi rezultati podvlače sveobuhvatnu transformaciju finansija i operacija kompanije Volvo Cars u poslednje vreme, pozicionirajući kompaniju za sledeću fazu rasta.

 

O Volvo Car Grupi

Kompanija Volvo Cars je osnovana 1927. godine. Danas je to jedan od najpoznatijih i najpoštovanijih premijum automobilskih brendova na svetu sa prodajom od 705.452 automobila tokom 2019. godine u oko 100 država. Volvo Cars je u vlasništvu kompanije Zhejiang Geely Holding od 2010. godine.

 

Tokom 2019. godine, Volvo Cars je prosečno zapošljavala 41.500 (41.500) stalno zaposlenih lica. Sedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, funkcije marketinga i administracija se uglavnom nalaze u Geteborgu u Švedskoj. Sedište kompanije Volvo Cars za APAC se nalazi u Šangaju. Glavni proizvodni kapaciteti kompanije se nalaze u Geteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengdu i Daqing (Kina) dok se motori proizvode u Skovde (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) dok se komponente šasije proizvode u Olofstrom (Švedska).

 

U skladu sa novim ciljevima kompanije, Volvo Cars teži pružanju slobode kretanja svojim kupcima na personalan, održiv i bezbedan način. Ovaj cilj se prenosi na niz poslovnih ambicija: na primer, do sredine ove decenije cilj je da polovina globalne prodaje bude sastavljena od potpuno električnih vozila i da se uspostavi pet miliona direktnih odnosa sa kupcima. Volvo Cars je takođe posvećena trajnom smanjenju karbonskog otiska, uz ambiciju da bude klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Obaveštenje

Tehnologija 'Cookie-a' omogućava nam da vam pružimo najbolji doživljaj naše stranice. Molimo Vas da označite da se slažete s uporabom ove tehnologije. Pročitajte više.

Slažem se